LAI ZIED KOŠI JĀŅU NAKTS!

2024. gada 20.jūnijā plkst.14.00

,

Aicinām visus uz tikšanos ar etnogrāfi Indru Čeksteri Latvijas Neredzīgo bibliotēkā 20. jūnijā plkst.14.00.

Plakāts "Lai zied koši Jāņu nakts!"

“Latviešu tautas vasaras saulgrieži ar Zāļu vakaru, jāņuzālēm, vainagiem, Jāņu uguņu un līgotņu burvību, ar visu paaudžu kopību vasaras skaistākajā brīdī, savieno cilvēkus un dabu kopīgā mīlestības aplī. Svētku vainags simbolizē Saules gaitu Debesīs, vainags priecē un dziedina, liek sajust mīlestību, pateicību un zemes spēku.” (I. Čekstere)

Indra Čekstere ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes doktorante, etnogrāfe, vides gide, folkloras balvas “Austras koks” saņēmēja par mūža ieguldījumu etnogrāfijā, Siguldas folkloras kopas “Senleja” ilggadīga darbiniece un kultūrvides pētniece.

Indra uzskata, ka folklorā rodamās zināšanas var lieliski adaptēt mūsdienu sabiedrībā, ja vien spēj atrast interesantus paņēmienus, kā to izdarīt. Ar lielu aizrautību viņa vada Siguldas bērnu folkloras kopu “Senlejiņa”, kur liek lietā pētnieciskajā darbā gūtās zināšanas. “Pilsētas bērns neredz, kā sēj rudzus, cep rupjmaizi. Bet pīrāgus, plātsmaizi cep daudzās mājās. Dabas norises un cilvēku attiecības nav mainījušās kopš seniem laikiem. Piemēram, labā un ļaunā vēlējums bērniem skolā tas ir ļoti aktuāls.” (I. Čekstere)

Pabūsim mirkli kopā šo brīnumaino svētku burvībā ar Indru Čeksteri. Tiekamies!

Informāciju sagatavoja
Gundega Tabaka
Lasītāju apkalpošanas nodaļas vecākā bibliotekāre

Pasākumā tiks fotografēts un iegūtais materiāls tiks izmantots publiskajā vidē!


Līdzīgie raksti:

Tikšanās ar etnogrāfi Indru Čeksteri
Ekskursija
Ekskursija
KAFIJAS PAUZE AR ZANI DAUDZIŅU
Audiogrāmatas “Zvaigžņu dārzi” atvēršana