Guntas Bites grāmatas vieglajā valodā “Pie omītes” atvēršanas svētki

2024. gada 14. augustā plkst. 14.00

, ,

Atzīmējot Latvijā pirmā garstāsta vieglajā valodā iznākšanu, Latvijas Neredzīgo bibliotēka aicina lasītājus uz Guntas Bites grāmatas vieglajā valodā “Pie omītes” atvēršanas svētkiem, kas notiks trešdien, 14. augustā, plkst. 14.00 bibliotēkas lasītavā. Kopā ar autori pasākumā piedalīsies arī ilustratore Amanda Jēkabsone un vieglās valodas speciāliste Irīna Meļņika.

Plakāts "Guntas Bites grāmatas vieglajā valodā “Pie omītes” atvēršanas svētki"

Latvijas Neredzīgo bibliotēka laidusi klajā Latvijā pirmo garstāstu vieglajā valodā — Gunta Bite “Pie omītes”. Grāmata 120 lappušu garumā viegli uztveramā veidā stāsta par omīti un viņas mazmeitu Paulu, kuras savā dzīvē piedzīvojušas traģiskus notikumus, tomēr turpina ticēt labajam. Omītei pieder kafejnīca, kurā strādā gan mazmeita, gan konditors Gatis. Lielas galvassāpes omītei sagādā pretim esošā franču kūciņu veikala “Tartes” īpašnieks Rihards, kurš uzsāk negodīgu cīņu par kafejnīcas slēgšanu.

Negaidīts sižeta pavērsiens notiek kādā lietainā dienā, kad kafejnīcā ienāk mazpilsētā vēl neredzēts klaidonis. Paulai kļūst viņa žēl un meitene nolemj klaidonim palīdzēt. Viņa iekārto klaidoni uz dzīvi pie mācītāja Matīsa. Paula pat nenojauš, ka šis lēmums pilnībā izmainīs viņas un omītes dzīvi.

Grāmata sarakstīta trešajā vieglās valodas līmenī un stāsta par tik sarežģītiem jautājumiem kā vecāku zaudējums, privātais bizness, konkurence, kredītsaistības, labdarība un empātija.

“Ar šo garstāstu vieglās valodas grāmatu tematikā ejam uz priekšu. Šobrīd mums ir dažādu līmeņu stāsti bērniem, recepšu grāmata, stāstu krājumi un klasiķu darbu tulkojumi. Tomēr mums nav detektīvi, trilleri un fantāzijas darbi vieglajā valodā, kādi tie ir, piemēram, Zviedrijā. Ņemot vērā vieglās valodas ļoti plašo mērķauditoriju, tad mūsu kā autoru uzdevums ir radīt pēc iespējas dažādu piedāvājumu grāmatu vieglajā valodā klāstā. Tad cilvēki varēs izvēlēties grāmatas atbilstoši savām vajadzībām un uztveres īpatnībām,” skaidro grāmatas autore Gunta Bite.

Grāmata būs pieejama Latvijas Neredzīgo bibliotēkā, kā arī, pēc pieprasījuma, ikvienā publiskajā vai skolu bibliotēkā. Grāmatu varēs lasīt vai lejupielādēt no Latvijas Neredzīgo bibliotēkas mājaslapas sadaļas “Izdevumi vieglajā valodā”. Savukārt nākamgad grāmatu plānots pielāgot arī audioformātā un Braila rakstā.

Grāmatas “Pie omītes” atvēršanas svētki notiks 14. augustā plkst. 14.00 Latvijas Neredzīgo bibliotēkā Rīgā, Strazdumuižas ielā 80. Pasākumā piedalīsies autore Gunta Bite, ilustratore Amanda Jēkabsone un vieglās valodas speciāliste Irīna Meļņika.

Informāciju sagatavoja
Ieva Jēkabsone
bibliotekāre-sociālo mediju speciāliste
tālrunis informācijai 29137112

Pasākumā tiks fotografēts un iegūtais materiāls tiks izmantots publiskajā vidē!


Līdzīgie raksti:

Ekskursija
Strazdulēnu skola “Koku pasaule”
Tikšanās ar etnogrāfi Indru Čeksteri
Ekskursija
Ekskursija