Literāri muzikāla pēcpusdiena “Izjust, kā dvēsele zied”

16. janvārī plkst. 15.00

,

16. janvārī plkst. 15.00 Latvijas Neredzīgo bibliotēkas lasītavā Rīgā notiks literāri muzikāla pēcpusdiena “Izjust, kā dvēsele zied”, atzīmējot latviešu rakstniecei Annai Saksei – 115.

“…vajag tikai pastiept rokas,
lai viss, ko tu vēlies,
mīla, draudzība un prieks,
sabirtu tajā kā zvaigznes
no zaļganajām vasaras debesīm.”
(A.Sakse)

Rakstniecei Annai Saksei piemita smalks vērotājas talants, un savos darbos viņa ar ziedu tēlu palīdzību atklāja cilvēku dzīves daudzveidību. Pasakā, tāpat kā lielajā literatūrā, var atrast visu – gan dzīves gudrību, gan romantiku, gan cilvēku raksturus. A. Sakse ir pratusi radīt dzīvus, savdabīgus un skaistus tēlus un raksturus.

“Pasakas par ziediem” lasītājam kļūst par tiltu no iztēles uz realitāti un otrādi. Pasakās brīnumainais, pasakainais it kā ir ap mums vienmēr bijis, tepat mūsu ikdienā noticis un notiek. Mēs tikai neesam pratuši to saskatīt. Viņas pasakās nav distances starp to, ko rakstniece stāsta, un dzīvi, ko mēs dzīvojam. Tās nestāsta par sapņu un ilgu skaistumu, bet gan slavina darbību, pašaizliedzību, jūtām bagātu cilvēku, apliecina dzīves, dzīvības un pasaules skaistumu.

“Sakses ziedu pasakās ir visa pasaule. Cilvēki pārvēršas ziedos, un no ziediem skan cilvēka balss. Tu vari paraudāt, vari pasmieties. Izjust, kā dvēsele zied,” tā par A. Sakses pasakām stāsta Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere un rakstaino cimdu adītāja Jete Užāne.

Literāri muzikālo pēcpusdienu pavadīsim lasot dvēseliskās pasakas par ziediem un klausoties dažādu autoru un izpildītāju dziesmās par ziedu tematiku.

Laipni aicināti visi interesenti!

Informāciju sagatavoja
Sigita Irša
Lasītāju apkalpošanas nodaļas bibliotekāre

Pasākumā tiks fotografēts un iegūtais materiāls tiks izmantots publiskajā vidē!


Līdzīgie raksti:

Sarunu un dziesmu pēcpusdiena “Romi – savējie vai svešie?”
Nenopietna pēcpusdiena “Aprīlis – joku mēnesis”
Lasām kopā ar suni
Strazdulēnu skola. “Lieldienas gaidot”
Lielie lasīšanas svētki 2024