Latvijas filmu pēcpusdiena “Tēvu barikādes”

22. janvārī plkst. 14.00

,

22. janvārī plkst. 14.00 Latvijas Neredzīgo bibliotēkas semināru telpā Rīgā notiks Latvijas filmu pēcpusdiena, veltīta 1991. gada barikāžu laika norisēm. Zigurda Vidiņa režisētā dokumentālā filmā “Tēvu barikādes” (2012) atklājas septiņi stāsti par 1991. gada barikādēm Rīgā un to atskaņām mūsdienās.

“Nolieksim galvas
Un paklusēsim,
Stiprāki aiziesim,
Apņēmīgāki spēsim
Iznest šo zemi
Caur gadsimtu apburto loku.”
(M. Zitmane)

“Cilvēka mūžā parasti nav daudz notikumu, kas radikāli izmaina viņa dzīvi. Man 1991. gada barikādes ir viens no šādiem notikumiem. Pirms divdesmit gadiem burtiski nedēļas laikā mainījās mana uztvere par Latviju, Latvijas iedzīvotājiem un, savā ziņā, pašam par sevi. Piecdesmit tūkstoši cilvēku spēja sanākt kopā uz barikādēm un aizstāvēt sapni – sapni par Latvijas neatkarību, neskatoties uz jebkādiem ārējiem, uzspiestiem apstākļiem. Šajā filmā es mēģināju apskatīt, kas tieši šajā nedēļā notika un kā šī nedēļa ir izmainījusi barikāžu dalībnieku un manu dzīvi,” stāsta Zigurds Vidiņš.

“Divdesmit gadi ir piemērots attālums laikā, no kura iespējams ieskatīties kādā pagātnes notikumā un mēģināt saprast ko tādu, kas varbūt agrāk nemaz netika pamanīts,” skaidro filmas režisors. Filmas veidotāji apskata dažu barikāžu dalībnieku likteņus un pārdomas tagad, kad barikāžu laika cerības ir realizējušās un kristalizējušās gan pozitīvā, gan negatīvā ziņā. Filma arī ir personīgs stāsts par ļoti personīgu notikumu. (Informācijas avots: http://parkulturu.lv/afisas/dokumentala-filma-tevu-barikades)

Latvijas filmu pēcpusdienā, vērojot filmu un klausoties atmiņu stāstos, atcerēsimies un pieminēsim barikāžu laiku, kā ļoti nozīmīgu mūsu valsts vēstures pagrieziena punktu.

Laipni aicināti visi interesenti!

Informāciju sagatavoja
Līga Daudzvārde
Lasītāju apkalpošanas nodaļas vecākā bibliotekāre

Pasākumā tiks fotografēts un iegūtais materiāls tiks izmantots publiskajā vidē!


Līdzīgie raksti:

Seminārs “kas jāzina ikvienam par 2. tipa cukura diabētu”
BĒRNU ŽŪRIJAS 2023 NOSLĒGUMS
KAFIJAS PAUZE ar komponistu Zigmaru Liepiņu
LASĀM KOPĀ AR SUNI
Pa mīlestības līkločiem