Maijs Balvu filiālbibliotēkā

2021. gada maijs

,

  • Izstāde “Gadu gredzeni”

Ar literatūras izstādi “Gadu gredzeni” sumināsim Vizmu Belševicu 90. dzimšanas dienā.

Dzejniece, rakstniece, prozaiķe, publiciste un tulkotāja Vizma Belševica ar savu dzīvi un daiļradi kļuvusi par latviešu literatūras gara stipruma un izcila talanta zīmi, ne velti viņa dēvēta par 20. gadsimta otrās puses izcilāko latviešu literāti. V. Belševicas triloģija “Bille” ir viens no izcilākajiem latviešu prozas darbiem un neierasti tieši tēlo bērna un vecāku, bērna un pasaules attiecības. Dzejniece nereti saukta par sava laika un tautas sirdsapziņu, viņas talants devis vārdus neskaitāmām populārām dziesmām.

  • Izstāde “Izšķilt mīlestību”

Izstāde veltīta dzejniecei un rakstniecei Laimdotai Sēlei, kura 11. maijā svinēs 70. dzimšanas dienu. Pati rakstniece atzinusi, ka ir kaislīga vēsturniece, tāpēc vislielāko atzinību guvusi ar saviem vēsturiskajiem romāniem par dažādiem laikmetiem un latviešu tautas pārbaudījumiem. Nereti viņas romāni kļūst par savdabīgām Latvijas vēstures grāmatām. Autore ir ventspilniece, tāpēc Ventspilij un tās izpētei darbos atvēlēta liela loma. Populārākie viņas darbi ir “Spoguļa pārbaude”, “Mūsu mīlestības gadsimts”, “Cērt zibens marmalē”, “Māte man teica”, “Manā pasaulē mīl”, “Poga ar sudraba rozi”, “Kaislību pavārgrāmata”.

  • Izstāde “Dziesma, ar ko tu sāksies”

26. maijā 80. jubileju svinēs izcilais latviešu komponists Imants Kalniņš, viens no visu laiku populārākajiem latviešu komponistiem. Dziesminieka talants un spēja radīt emocionāli pacilājošas melodijas turpina uzrunāt visu paaudžu klausītājus. Imants Kalniņa komponista rokraksts labi atpazīstams gan klausoties viņa rakstīto akadēmisko mūziku, gan populāro mūziku. Viņa radošajā mantojumā ir sešas simfonijas, vairākas operas, tai skaitā pirmā rokopera PSRS “Ei, jūs tur!”, trīs oratorijas, piecas kantātes, ap 60 koru dziesmas, filmu un teātra mūziku. Imanta Kalniņa Ceturtā simfonija iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Izstāde “Dziesma, ar ko tu sāksies” dos nelielu ieskatu maestro radošajā daiļradē.

  • Mazā plaukta izstāde “Faktu nedēļa”

Diena, kad svinam svētkus Mātei. Kāda ir tumšās šokolādes ietekme uz veselību? Kā cilvēki nonāca līdz tam, ka sava vārda dienas ir jāatzīmē? Mums tas liekas pašsaprotami, bet daudzās valstīs vārda dienas nesvin. Kāpēc maija mēnesis katoļu tradīcijās tiek veltīts Dievmātes godam?

  Informāciju sagatavoja
Ilona Laicāne
Balvu filiālbibliotēkas vadītāja


Līdzīgie raksti:

Marts Balvu filiālbibliotēkā
Februāris Balvu filiālbibliotēkā
Janvāris Balvu filiālbibliotēkā
Decembris Balvu filiālbibliotēkā
Novembris Balvu filiālbibliotēkā