Izstāde “Diabēts. Dzīvot. Sadzīvot” Daugavpils filiālbibliotēkā

No 2020. gada 9. novembra līdz 4. decembrim

,

14. novembrī ik gadu tiek atzīmēta Pasaules diabēta diena ar mērķi izglītot sabiedrību par to, kā novērst, savlaicīgi atklāt un sadzīvot ar diabētu – nopietnu hronisku slimību, kuru mēdz dēvēt arī par 21. gadsimta mēri. Diabēta diena kā ANO oficiālā diena pirmo reizi izsludināta 2007. gadā, un par tās atpazīstamības zīmi kļuva zils aplis, kas simbolizē diabētiķu, viņu līdzcilvēku un mediķu vienotību.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā ar 1. un 2. tipa diabētu slimo vairāk nekā pieci procenti iedzīvotāju, turklāt diabēta slimnieku skaits strauji aug un uz katru zināmo slimnieku ir viens nezināmais. Tas nozīmē, ka īstais diabētiķu skaits mūsu valstī varētu būt divreiz lielāks, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi sekot līdzi savam un savu tuvinieku veselības stāvoklim, regulāri apmeklēt ārstu un prast atpazīt pirmās diabēta pazīmes, kuru vidū ir pastiprinātas slāpes, bieža urinēšana, redzes traucējumi, vājums, neizskaidrojams svara zudums un citi simptomi.

Īstenojot Pasaules diabēta dienas mērķi, Daugavpils filiālbibliotēka no 9. novembra līdz 4. decembrim aicina iepazīties ar izstādi “Diabēts. Dzīvot. Sadzīvot”, kura sniedz zināšanas un izpratni par:

  • veselīgu dzīvesveidu, kas ir izšķirošs profilakses līdzeklis cīņā ar 2. tipa diabētu;
  • diabēta simptomu atpazīšanu;
  • 1. un 2. tipa diabēta atšķirībām;
  • slimības kontroli un ārstēšanu, tostarp ar fitoterapijas palīdzību;
  • ārstniecisku uzturu;
  • kvalitatīvu sadzīvošanu ar cukura slimību.

Lai samazinātu diabēta izplatību, kā arī palīdzētu diabēta skartajiem dzīvot ilgāku un pilnvērtīgāku dzīvi, mums visiem jābūt informētiem un zinošiem – šo iespēju piedāvā izstādē “Diabēts. Dzīvot. Sadzīvot” iekļautās grāmatas, publikācijas un infografikas!

Saite uz Latvijas Diabēta federācijas vietni: http://www.diabets.lv/

Informāciju sagatavoja
Jana Šlapaka
Daugavpils filiālbibliotēkas vadītāja


Līdzīgie raksti:

Izstāde “Pasaku zemē” Daugavpils filiālbibliotēkā
Izstāde ” Mudīte var” Daugavpils filiālē
Izstāde “Mudīte var!” Daugavpilī
Tikšanās ar VSAC “Latgale” filiāles “Kalupe” klientiem Daugavpilī
Izstāde “Pasaules radīšana” Daugavpils filiālē